Студент кафедри ПІІТУ – перший учасник програми грантів EU ERASMUS +

Одним з найважливіших аспектів діяльності кафедри ПІІТУ, спрямованих на підвищення якості та престижу освіти, а також здійснюваних на кафедрі наукових досліджень і розробок, є співпраця кафедри з зарубіжними університетами і участь в міжнародних проектах. У цьому навчальному році відбулася перша поїздка нашого студента за програмою грантів EU Erasmus +. Цим студентом став магістрант за напрямом підготовки «Інженерія програмного забезпечення» Давид Дабагян.

ERASMUS + program

Проф., д.т.н. Н.В. Ткачук під час стажування в Альпен-Адріа університеті г.Клагенфурт разом з магістрантом кафедри піїтам Д. Дабагяном.

 


Протягом осіннього семестру Давид проходив програму модульного навчання в одному з провідних австрійських університетів: в Альпен-Адріа університеті (ААУ) м. Клагенфурт (www.aau.at). Ця поїздка стала можливою завдяки особистій ініціативі та підтримці нашого ключового зарубіжного партнера, координатора співпраці між ААУ та НТУ «ХПІ», проф. д-ра наук, почесного доктора НТУ «ХПІ» Тільманна Ройтера (Prof.Dr. Tilmann Reuther), і стала логічним продовженням багаторічної традиції нашої науково-навчальної кооперації з науковою групою проф. д-ра Гайнріха Майера (Prof.Dr. Heinrich Mayr).

Сам Давид відгукується про свою поїздку позитивно, зазначає, що прослухані в Клагенфуртському університеті курси дають комплексне поняття про предмет і допомагають подивитися на певні проблеми з різних сторін: «… ..Наприклад, прослуханий мною курс« Semantic Web »був присвячений знання-орієнтованому підходу до роботи з мережевими ресурсами. Цей підхід формує нову, глобальну семантичну мережу на основі існуючої, шляхом стандартизації існуючої інформації у вигляді, який є зрозумілим для машинної обробки. А в курсі «Process Engineering» були розглянуті проблеми моделювання бізнес-процесів: найпоширеніші нотації для їх формалізації, базові шаблони проектування бізнес-процесів і т.д. ». Інформація останнього курсу знадобиться Давиду і в ході підготовки дипломної роботи, яка присвячена розробці інформаційної технології для підвищення привабливості банківських установ з точки зору клієнта (науковий керівник – зав. каф.ПІІТУ, проф. М.Д. Годлевський).

Високо оцінює Давид також матеріальне та методичне забезпечення навчального процесу в Альпен-Адріа університеті: це наявність в електронному вигляді всієї необхідної інформації, постійну можливість дистанційного зв’язку з викладачами, якісні мультимедійні проектори та екрани, які полегшують візуальне сприйняття лекції.

D. Dabahyan

Д. Дабагян в навчальному класі університету Альпен-Адріа.

Крім цих безперечних плюсів, серед позитивних результатів стажування Давид називає поліпшення рівня знання іноземних мов (англійська та німецька) та знайомство з міжнародної освітньої практикою. Такі позитивні приклади дають студентам можливість стати повноправними ділянками європейського навчального процесу, а вітчизняним вишам – правильно визначати вектор свого розвитку і поступово, змінюючи власний підхід до освіти, інтегруватися в світовий освітній простір.

З огляду на її позитивні результати, дана програма закордонних стажувань буде продовжена: в ній зможуть взяти участь нові студенти спеціалізації «Розподілені програмні системи і технології» в 2017/18 уч. р.р. і на цій основі буде продовжено встановлення нових науково-технічних зв’язків з різними науковими групами в ААУ. Перші такі контакти вже були встановлені під час стажування проф. д.т.н. Н.В. Ткачука в ААУ в жовтні 2016р .: це, наприклад, наукова група проф. д-ра Андреаса Болліні (Prof.Dr. AndreasBollin), яка займається такими сучасними напрямками в програмної інженерії як формальні специфікації (software formal specifications), еволюція та реінжиніринг програмних систем (evolution and reengineering of software systems), дидактичні проблеми навчання в програмної інженерії (didactical methods in software engineering) і деякі інші.

Стратегічна мета подібних ефективних стажувань – це розробка і реалізація комплексної навчальної програми отримання подвійних – українських і австрійських, – дипломів магістрів за напрямом підготовки «Інженерія програмного забезпечення / Software Engineering» для студентів кафедри ПІІТУ. Саме це завдання було названо одним із пріоритетних в Договорі про співпрацю між ААУ і НТУ «ХПІ» на період 2016-2021 р.р., підписаної у вересні 2016 року під час перебування в Клагенфурті делегації нашого університету на чолі з ректором, чл.- кор. НАН України, проф. Є.І. Соколом.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Вхід